Reprezentativ

Let’s learn about the Internet, safe navigation on the Internet!

Studiile din ultimii ani: 54% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani afirmă că au fost afectați emoțional sau jigniți în spațiul virtual. Totodată, 43% dintre ei admit că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual, 61% simțindu-se inconfortabil ca urmare a ceva văzut pe Internet. Deși mediul online reprezintă principala sursă de informare a copiilor respondenți, 48% dintre copii afirmă că verifică uneori, rar sau deloc valoarea de adevăr a informațiilor citite online (Studiu Salvați Copiii, 2019).

https://oradenet.salvaticopiii.ro/

Stiluri de comunicare/Styles of communications

Ce înseamnă ASERTIVITATE sau a fi o persoană asertivă ? Cu siguranță nu la ce te gândești în acest moment.

Cele mai multe persoane atunci când aud cuvântul asertiv se gândesc la vorba bunicii mele: „capul plecat sabia nu taie” sau: întotdeauna, indiferent de situație, trebuie să faci pe plac/să ajuți o persoană care îți cere ajutorul. Din nou vă înșelați.

asertivitate s.f.  Caracteristică a unei persoane care își exprimă cu ușurinţă punctul de vedere și interesele, fără anxietate, fără a le nega pe ale celorlalți.

Trăim vremuri grele și aici nu mă refer neapărat la partea materială cât despre cea psihică, spirituală. Suntem într-o constantă mișcare, iar din dorința de a reuși în viață, de a strânge averi, am devenit adevărate primate. Instinctele încetul cu încetul preiau puterea. Etica și morala devin pentru mulți concepte de neînțeles, iar asertivitatea ….ce este asertivitatea? Pentru mulți nimic, pentru alții cheia succesului și a dezvoltării personale.

Acum câteva luni am participat la un workshop din cadrul PsyVest (Săptămâna Psihologiei la Timișoara). În cadrul acestui workshop am luat contact prima dată cu această noțiune de asertivitate. Aici am învățat că există 4 comportamente non-asertive ( nocive) și unul asertiv (cel sănătos).

Cele 4 comportamente non-asertive:

a) Comportamentul supus, servil.

Cu toții îl cunoaștem.  Suntem experți în a ne supune la un moment dat cuiva. De ce o facem? Parțial pentru că avem acea componentă biologică în noi, cea de supunere față de alfa, și bine ar fi dacă acesta este singurul motiv. Însă, de cele mai multe ori, ne supunem pentru a avea parte de un câștig. Credem că prin supunere nimeni nu ne va lovi, toată lumea ne va înțelege și vom fi în grațiile tuturor. GREȘIT. Acest comportament duce la un singur rezultat: vom primi dispreț, ignoranță, și chiar abuz din partea celor care le încredințăm, efectiv, viața noastră. (ex: ești angajatul lunii deși tot timpul altul este promovat? ești tot timpul disponibil să-ți ajuți colegii în detrimentul sarcinii tale? ești tot timpul căutat de superior pentru alte sarcini? lucrezi cât pentru 10 persoane și totuși nu poți să îi spui șefului că nu este normal? Felicitări!! ai un comportament non-asertiv)

b) Comportamentul agresiv.

Persoana cu acest comportament nu empatizează , impune tot timpul regulile lui, agresează verbal sau fizic. Rezultatul acestui comportament?: anturajul este tot timpul pe defensivă, se apără de tine și de cele mai multe ori te evită. Perfect, ești singur.

c) Comportament pasiv-agresiv.

Aici suntem experți. Acest comportament este caracterizat prin faptul că deși pe moment nu ești de acord cu o idee, o sarcină, totuși o duci până la capăt, DAR, ulterior, bârfești persoana în cauză, te îmbufnezi la ceilalți, te plângi cât de nedreaptă este viața ta. Rezultatul acestui comportament este desigur eticheta: NU ARE CARACTER.

d) Comportamentul manipulator.

Acest comportament se înțelege de la sine. De cele mai multe ori apelam la acest stil prin:  roluri de victimă pentru a-i forța pe cei din jur să îți facă pe plac, șantaj (de orice fel), tehnici de manipulare. Atunci când ținta manipulată realizează intențiile și metodele tale, devine imună, se distanțează de tine sau chiar trece ea la o contra-manipulare. Cine este victima acum?

În sfârșit, să vedem acum, totuși, cum arată un comportament asertiv?

Comportamentul asertiv este caracterizat prin:

– atitudinea persoanei care își respectă propriile drepturi și ale celorlalți;

– când cineva îmi face un lucru bun, îi returnez și eu bunătatea când are nevoie;

– când cineva îmi face un rău (intenționat sau nu), îi tolerez imaturitatea atitudinală dar îi spun frumos ce nu mi-a plăcut și o rog ca pe viitor să nu mai repete;

– dacă persoana continuă să aibă un comportament greșit față de mine, îi explic mai o dată motivele pentru care să înceteze. Dacă continuă, rup legătura cu ea. Pe strada o voi saluta și atât. Nu reciprocitatea acțiunii contează, ci efectul produs de ignoranță.( excepție face cazul în care viața acesteia este pusă în pericol și o poți ajuta. Este totuși o ființă umană iar viața trebuie respectată)

– trebuie să ști să soliciți ce dorești într-un mod civilizat;

– să ști să spui NU;

– cea mai importantă persoană pentru tine ești tu ( a nu se confunda cu egoism, lăcomie ).

– să înțeleg consecințele acțiunilor mele și să-mi asum responsabilitatea pentru propriile mele fapte.

RESPONDING TO CRITICISM

Whereas, if we were able to consider the criticism in a different way, then maybe something positive could come out of it. When you receive criticism, consider whether the criticism is: 

  • True
  • Not true
  • Partly true

So we can respond in a more helpful way.

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe